Ismertető a könyvről

Kedvcsináló bevezető


Nagyon régen történt már, hogy négyen unatkoztunk egy szobában; nem tudtunk magunkkal mit kezdeni. Szerencsére egyikünk anyukája jelen volt és megkérdezte, miért nem bridzseztek, ha már ilyen szépen összejöttetek négyen. Gyors volt a válasz; azért mert nem tudunk. Ezen könnyű segíteni – válaszolta –, gyorsan elmagyarázom nektek a szabályokat. Valóban, körülbelül fél óra múlva már bridzseztünk. És bizony máris nagyon jól éreztük magunkat. Aztán a bridzs sok- sok tanulás és gyakorlás után szenvedélyünkké vált, de azt nem felejtjük el, hogy már az első alkalommal is jól szórakoztunk.

Bátorításul két dolgot szoktam elmondani az első bridzsórán:

Amikor ketten először mennek le a teniszpályára, gyorsan elmondják nekik, hogy mi a háló, mit jelentenek a felrajzolt vonalak és hogy hova áll janak. Kezükbe adják az ütőt, és arra kérik őket, hogy a labdát ütögessék át a másik játékos térfelére. Ennyi!! Már „teniszeznek” is és jól érzik magukat. Ilyen a bridzs is; könnyű megszeretni: asztalhoz ülünk, kártya a kézbe és már „ütögethetünk” is.

A másik amit említek egy Angliából eredő mondás; a bridzsnek az az egyet- len hátránya, hogy kártyával játsszák. Azért „hátrány” mert sokaknál a kár- tyához előítélet fűződik. Pedig a bridzs nem szerencsejáték, hanem olyan sport, ahol minden játékos élvezettel „ütheti a labdát”.

A bridzs minden korosztály és minden fizikai erőnléti szint számára megfelelő játék. Elsajátítjuk a játék elemeit, és a tudás gyarapítása lépésről lépésre folyamatos szellemi kihívás. A bridzsjáték rendkívül változatos, minden leosztás más és más. A változatok száma 53 után még 27 nulla!! (Több, mint a sakkban).

Izgalmas és szórakoztató társas versengés. Aki tud bridzsezni, az soha nem unatkozik.

A fiatalok megtanulhatnak csapatban gondolkodni. Az idősebb korban is bridzsezők szinten tarthatják szellemi frissességüket, és – a tudományos kutatások szerint – tovább is élnek!

A rendszeres játék fontos közösségalakító és -megtartó erő. Búskomorság vagy időskori egyedüllét ellen kötelező gyógyír!

A baráti vagy a klubösszejöveteleken egy-egy alkalommal sok játékot játszanak, ezért ha olykor-olykor roszzul is teljesítesz, de sikerélményben is lesz részed.

Ez a játék nem olyan, mint a sakk, ahol csak egy győztes és egy vesztes van. Nem vagy egyedül, van partnered, akivel még a játék után is mindig van mit elemezni, megbeszélni. Társaság, játék, nemes versengés önmagaddal. Saját határainkat tágítjuk játszmáról játszmára.

A kevésbé tapasztalt játékosok azt is élvezhetik, hogyan fejlődnek az idő múlásával.

Az együttjátszók vitassák meg egymás között az érdekesebb játszmákat! A jó partnerség a jó eredmény alappillére. A licitrendszer nem törvény, hanem támpont, segítség. Sajátos helyzetekben a végső döntéseket a partnerség hozza!

Játsszunk rendszeresen! Érdemes időt szakítani – akár minden héten – klubban vagy saját ismerettségi körben erre az élvezetes játékra.

Vegyünk komolyan minden leosztást, igyekezzünk fejlődni, tartsuk karban elménket!


Mindenkinek jó szórakozást és sok sikerélményt kívánok!


Anders Tibor


Tanuljunk bridzsezni!

Anders Tibor fiatalkora óta bridzsezik, és szinte ugyanannyi ideje foglalkozik oktatással is. Évtizedeken át aktív résztvevője volt hazai és nemzetközi versenyeknek, melyek eredményeivel kiérdemelte a nagymesteri fokozatot.

Könyve hiánypótló mű, terjedelmével és hozzáértő alaposságával bizton számíthat széleskörű érdeklődésre. A bridzsjátékhoz szükséges tudás elsajátításában elemző magyarázatok, szemléltető példák és gyakorlatok segítenek. Kezdők, társasági játékosok és versenyezni vágyók is igényeik szerinti fokon találják meg benne a szükséges ismereteket.